Regeringen inför nya regler för snabblån 2025

Regeringen vill minska antalet snabblåneföretag i ett försök att förhindra att fler människor tar lån som de inte har råd med. En promemoria som skickas på remiss föreslår att bolagen antingen måste ansöka om tillstånd för att bedriva bank- eller finansieringsverksamhet, eller upphöra med sin verksamhet.

I SvD: Finansmarknadsminister Niklas Wykman betonar att konsumtionsskulderna ökar och att många hamnar i allvarliga problem på grund av de höga räntorna på snabblån. Han påpekar även att bolagen ofta har aggressiv och påträngande marknadsföring, vilket leder till att människor fastnar i skuldfällor.

Enligt finansdepartementet får 30 procent av de som tar lån hos ett snabblåneföretag betalningspåminnelser och 3 procent av lånen går till Kronofogden, jämfört med 0,1 till 0,2 procent för storbankerna.

Inte tillräckliga kreditprövningar

Statistik från departementet visar att snabblåneföretagen i 90 procent av fallen inte gör en kvar att leva på kalkyl för lån under 5 000 kronor. Niklas Wykman menar att förslaget kommer göra det svårare för människor att ta lån som de inte borde ta.

Kommer att påverka 70 bolag

Förslaget påverkar cirka sjuttio bolag, och Wykman förväntar sig att några av dem kommer att ansöka om banktillstånd. Om inte, måste de upphöra med sin verksamhet eftersom den är för riskabel för konsumenterna. Lagförslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Källor:
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/departementsserien-och-promemorior/2024/05/starkt-konsumentskydd-pa-kreditmarknaden/

https://www.svd.se/a/Oon4Pl/regeringen-vill-stoppa-snabba-lan-rovdrift

Uppdaterad: 15 maj, 2024

Vi mailar dig när nya lån utan UC kommer ut:

This field is required

Vi mailar dig direkt när nya lån kommer

Var först med att få reda på när nya lån utan UC kommer ut.

Söker du nya lån utan UC?