Budget- och skuldrådgivning

Vad är budget- och skuldrådgivning?

Budget- och skuldrådgivning är en lagstadgad kommunal tjänst som erbjuder privatpersoner hjälp med deras ekonomi. Denna service är kostnadsfri och syftar till att ge dig en överblick över din ekonomi och råd om hur du kan prioritera dina skulder. Dessutom kan du få stöd med att ansöka om skuldsanering och hjälp under pågående skuldsanering.

Här finner du information från Konsumetverket om du har svårt att få ihop din ekonomi.

Vägledning för kommunal budget- och skuldrådgivning

Enligt Socialtjänstlagen (2001:453) § 12 är kommunen skyldig att erbjuda budget- och skuldrådgivning. Skuldrådgivare har tystnadsplikt och denna skyldighet gäller även under skuldsaneringsprocessen tills dess att en skuldsanering eller F-skuldsanering är helt avslutad.

Kontakta din kommun

Hos Hallå konsument kan du hitta din kommunala konsumentvägledning. Alla kommuner erbjuder någon form av budget- och skuldrådgivning. På kommunens webbplats kan du se vilken typ av hjälp som erbjuds.

Källa: Budget och skuldrådgivning hos Hallkonsument

Om du söker på ”Budget- och skuldrådgivning” följt av dina kommun så kommer du ofta direkt hitta till kommunens sida om det. Här hittar vi några exempel:

Screenshot

Har du skulder pga av spelberoende?

Om dina skulder beror på spelberoende rekommenderar vi att du registrerar dig hos Spelpaus.se. Detta är ett självavstängningsregister som hindrar dig från att spela på nätkasinon eller hos ombud i butik. Du kan välja hur länge avstängningen ska gälla och signera med e-legitimation.

Andra resurser

Lånestopp: Självavstängning från lån och krediter.

MinUC: Ta kontroll över din ekonomi med Kreditkollen.

Få hjälp med skuldsanering

Om du har skulder som du aldrig kommer att kunna betala tillbaka kan du ansöka om skuldsanering. Det innebär att du får en betalningsplan under ett visst antal år. Efter att skuldsaneringen är avslutad, slipper du betala resten av skulden och blir skuldfri.

Hos Kronofogden kan du ansöka om skuldsanering, antingen via deras digitala tjänst eller via blankett. Kronofogden utreder om du uppfyller kraven för att bli beviljad skuldsanering. Om kraven uppfylls, fattas ett preliminärt beslut om att inleda skuldsaneringen. Första betalningen sker redan vid detta inledandebeslut. Efter några veckor får du ett förslag på skuldsanering som även skickas till dina borgenärer. De har då möjlighet att svara på förslaget. Därefter får du ett slutligt beslut som beskriver hur skuldsaneringen kommer att gå till och vad betalningsplanen innebär.

Vanligtvis pågår skuldsaneringen i fem år.

Ansökan om skuldsanering:

Ansökan om skuldsanering (KFM 9150)

Mer information

https://skr.se/skr/integrationsocialomsorg/ekonomisktbistandforsorjning/budgetochskuldradgivning.11529.html

Uppdaterad: 20 maj, 2024

Vi mailar dig när nya lån utan UC kommer ut:

This field is required

Vi mailar dig direkt när nya lån kommer

Var först med att få reda på när nya lån utan UC kommer ut.

Söker du nya lån utan UC?