Sidan innehåller annonser

Lån utan UC

Jämför lån utan UC

 • X st långivare godkänner betalningsanmärkningar
 • Låna mellan 1 000 – 50 000 kronor
 • X st lån med direktutbetalning
Testvinnare
4.7
/
5
 • Jämför 37 långivare
 • Endast en enda UC
 • Få personlig rådgivning
Lånebelopp
5 000 – 600 000 kr
Låneperiod
1 – 20 år
Ränta
2,95 – 25,95 %
Information om Advisa
Anslutna långivare 37 st
Utan UC Nej
Direktutbetalning Varierar mellan långivare
Utbetalning helger & kvällar Nej
Ger svar på ansökan Varierar mellan långivare
Betalningsfria månader Beror på långivare
Tillåter medsökande Ja
Lämpligt som samlingslån Ja
Registrerar lån hos UC Ja
Betyg hos Trustpilot 4,8 / 5 (3 672 omdömen)
Krav och avgifter hos Advisa
Betalningsanmärkningar Accepteras
Skuld hos Kronofogden Accepteras ej
Ålderskrav 18 – 75 år
Inkomstkrav 10 000 kr/mån
Uppläggningsavgift 0 – 995 kr
Aviavgift 0 – 75 kr
Ränta 2,95 – 25,95 %
Effektiv ränta Max 29,27%
Lån som arbetslös Nej
Lån utan BankID Ja
Företagstyp Låneförmedlare
Räkneexempel

Ett lån på 100 000 kr med 5,95 % nominell ränta, 0 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 108 kr och effektiv ränta på 6,11 %. Totalt att betala blir 132 923 kr.

Vad är ett lån utan UC?

Ett lån utan UC innebär att det är en kredit eller ett lån där man inte använder UC för kreditupplysningen. Det betyder däremot inte att det är ett lån utan kreditupplysning, bara att man använder något annat bolag för att utföra den. Vanliga alternativ till UC är Creditsafe, Bisnode och Safenode.

Går det att ta lån utan en kreditprövning i Sverige?

Nej, det går inte att ta ett lån utan en kreditprövning, det här då Konsumentkreditlagen kräver det av långivarna. Hittar du ett lån där man lovar exempelvis ett snabblån utan någon som helst kreditprövning bör du alltså vara försiktig då det är olagligt.

Går det att ta lån utan kreditupplysning i Sverige?

Ja, det finns lån utan kreditupplysning men det hör inte till det vanliga. Det främst exemplet är Sefina Pantbank. Då ett pantlån ger dig pengar beroende på värdet av det du pantar så kan du därför slippa kreditupplysningen. Betalar du inte tillbaka pengarna så får du helt enkelt inte tillbaka saken du pantade, så en kreditupplysning är inte lika viktig.

Så ansöker du om lån utan UC

Test

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning består av uppgifter om en privatpersons ekonomi. En långivare kan med denna se hur din ekonomiska situation ser ut, exempelvis hur din årsinkomst ser ut och vilka eventuella skulder och betalningsanmärkningar du har. Vem som helst kan ta en kreditupplysning på en person, du kan även ta en på dig själv om du vill.

Andra kreditupplysningsföretag förutom UC

Det finns många alternativ på marknaden för den som inte vill använda UC. Det finns en del skillnader mellan dessa och främst Bisnode och Creditsafe används av långivare, men även andra mindre företag förekommer på marknaden.

 • Bisnode

Bisnode är en Sveriges största kreditupplysningsföretag och är en av de vanligaste alternativen som långivare använder när man inte vill använda UC. 

 • Creditsafe 

Creditsafe är den andra stora aktören tillsammans med Bisnode. Creditsafe är inte bara populär bland långivare utan även bland andra företag som behöver deras olika tjänster.

 • Safenode

Safenode är en relativt ny tjänst som ägs av samma bolag som ligger bakom Ratsit. Det är inte en jättestor aktör bland lån utan UC men man växer sakta. 

 • Valitive

Valitive är idag en del av Alektum och hette tidigare Decidas. Det är ett etablerat bolag på marknaden men idag är det inte många långivare som använder dessa jämfört med Creditsafe eller Bisnode.

 • Syna

Syna är ett annat litet mindre kreditupplysningsföretag som också använder mycket manuellt arbete för att samla in sin information. Man erbjuder också utöver kreditbetyg bland annat registervård till företag. 

Olika typer av kreditupplysningar

Det finns två olika typer av kreditupplysningar,. Den vanliga personupplysningen är den som vanligtvis används av långivare och innehåller bland annat uppgifter om:

 • Namn & adress
 • Inkomstuppgifter som går två år tillbaka
 • Äktenskapsförord
 • Fastighetsinnehav
 • Aktiva skulder & betalningsanmärkningar
 • Kreditförfrågningar & aktiva krediter

Du har också så kallade mikroupplysningar. Dessa innehåller inte lika mycket uppgifter men kan vara användbara i situationer när en person eller ett företag vill kontrollera exempelvis eventuella betalningsanmärkningar. En mikroupplysning visar:

 • Namn & adress
 • Betalningsanmärkningar
 • Aktiva skulder hos Kronofogden

Fördelar med lån utan UC

Ett lån utan UC innebär att kreditupplysningen för ditt lån inte registreras hos UC. Det här är bra om du inom kommande året planerar att ta ett lån där UC är nödvändigt, exempelvis för att det är ett bolån genom din bank.

Lån utan UC är vanligtvis lättare att få, framförallt då kreditupplysningsföretag som Syna, Creditsafe och Bisnode har lite mer generösa kreditbetyg än UC har. Hos vissa syns inte heller dina tidigare kreditupplysningar hos det företaget, så ingen risk att din nya långivare kan se alla upplysningar som har tagits på dig tidigare utan UC.

Tänk på det här innan du tar ett sms lån utan kreditupplysning

Lån utan UC är väldigt smidiga och är ett utmärkt alternativ när man vill undvika att det ska bli för många förfrågningar hos UC. Det betyder däremot inte att det är helt utan bekymmer. Lån utan UC är till exempel nästan alltid dyrare än lån med UC. Det handlar framförallt om räntan som nästan alltid är högre på lån utan UC.

Var försiktig så att du inte lånar för mycket

Lån utan UC är vanligtvis enklare att få, det här kan vara både en för- och en nackdel. Var försiktig så att du inte tar impulslån, lån som du egentligen inte behöver och som används för shopping eller resor som man egentligen inte har råd med. Ta inte heller lån för att betala av andra lån, det här är det som lätt leder till skuldfällan.

De här lånen kan du ta utan UC

Det finns flera olika typer av lån som du kan ta utan att UC används. Beroende på din situation så kommer olika lån att passa. Det är däremot inte möjligt att ta vanliga bolån utan UC. Många större privatlån använder också UC men det går att hitta alternativ här.

SMS lån utan UC

Bland SMS lån och snabblån är det numera en standard att inte använda UC. Det betyder inte att ingen gör det men det är relativt få, dessa har däremot generellt en bättre ränta. Behöver du låna pengar snabbt så är snabblån ett bra alternativ och det finns både stora och små lån tillgängliga på marknaden.

Privatlån utan UC

Blancolån är lån utan säkerhet och dessa finns det idag många av som inte använder UC. Det är bra för lite större lån men där du fortfarande vill undvika UC, men var försiktig med vad du får för effektiv ränta.

Billån utan UC

Billån är vanligtvis en form av privatlån och kan vara med bilen som säkerhet eller inte. Det är därför möjligt att hitta billån utan UC.

Vem kan låna pengar utan kreditupplysning och UC?

Vill man låna utan UC kan det vara kraven som ställer till det. Lån med UC kräver ofta en fast anställning och då är det omedelbart många grupper i samhället som får problem. Är du student, mellan två jobb, pensionär eller timanställd så kan det vara enklare med ett lån utan UC.

Nya aktörer som inte kräver UC 2022

Det dyker hela tiden upp nya lån som inte kräver UC. Ett exempel på en populär långivare som inte kräver UC är Lumify som erbjuder dig lån på allt mellan 2 000 kronor och 70 000 kronor och som använder Creditsafe för kreditupplysningen. Loanstep erbjuder lån på 3 000 kronor och 25 000 kronor och använder Bisnode.

Kan jag ta ett lån utan uc med betalningsanmärkningar?

Ja, det går att ta ett lån utan UC trots betalningsanmärkningar. Inte alla långivare godkänner anmärkningar men en del gör det. Det finns då ofta ett krav på hur många anmärkningar du får ha som mest och hur gamla dessa måste vara.

Snabb utbetalning för lån utan UC

Lån utan UC kan ibland vara snabblån med direktutbetalning, men det betyder inte att alla är det. Behöver du snabb utbetalning är det viktigt att du kontrollera om långivaren har det eller inte. 

Vad kostar lån utan UC?

Exakt vad ett lån utan UC kostar beror på räntan och tillkommande avgifter. Det är därför viktigt att jämföra med den effektiva räntan där både lånets ränta och avgifterna räknas in.

Vilka lån har låg ränta?

Många lån utan UC har en hög ränta och räknas som högkostnadskrediter. Det finns däremot en del billigare lån, exempelvis Brixo som har en nominell ränta på cirka 26% och som inte har några avgifter. Loanstep har låga räntor men det beror också på hur ditt lån ser ut.

Samla lån utan UC

Vill du ta ett samlingslån för att samla befintliga lån och krediter finns det en del långivare som kan vara aktuella. Fairlo erbjuder vanliga lån på 12% till 19% och kan vara aktuella för att betala av mindre lån. Du har också Klara Lån som erbjuder lån utan UC om lånet är under 30 000 kronor.

Vanliga grundkrav för att låna utan UC

Grundkraven för att ta ett lån i Sverige är följande:

 • Du är 18 år gammal.
 • Du ska vara fri från skuldärenden hos Kronofogden.
 • Du har ett svenskt personnummer.
 • Du är folkbokförd i Sverige.

Det finns sedan andra vanliga krav men som kan variera hos olika långivare. Det är exempelvis vanligt med ett inkomstkrav av något slag. Det finns också långivare med krav på att du är exempelvis 20 eller 21 år.

Alternativ till lån utan UC

Du bör alltid vara försiktig med lån utan UC då dessa lån ofta är dyrare och kan vara högkostnadskrediter. Det är därför vanligt med återbetalningsproblem och skuldärenden vilket leder till skuldfällan. Har du inte råd med ett lån bör du inte ta ett. Du kan till exempel fundera på om det går att ta ett lån genom en familjemedlem eller en bekant. 

Ett pantlån hos Sefina kan också vara aktuellt om du har något av värde, eller så kan du sälja objektet.

Lån utan UC med BankID

Lån utan UC använder vanligtvis BankID vilket gör det snabbt och enkelt att bekräfta dina uppgifter. Det här gör också att du kan få lånet utbetalt snabbare. Ferratum och Lumify är två av marknadens mer populära långivare för lån utan UC med BankID.

Om du inte har BankID

Har du inte BankID måste du hitta ett lån utan UC utan BankID. Det här är ovanligare men det finns långivare som erbjuder sig att skicka hem låneavtalet till dig för signering. Andra långivare kan sköta det hela digitalt men du måste då skicka in kopior på din ID-handling till långivaren.

Det finns inte många långivare som både använder något annat än UC och som erbjuder dig lån utan BankID, SMSPengar är däremot en långivare som erbjuder kontokrediter på 1 000 – 30 000 kronor.

Vanliga frågor och svar

Vilka är några billiga lån utan UC?

Några lån utan UC som är billiga är exempelvis Lumify, Ferratum, Loanstep och Brixo som alla är populära långivare.

Finns det lån utan UC med många förfrågningar?

Ja, tar du ett lån utan UC där exempelvis Creditsafe, Safenode och Bisnode används behöver du inte oroa dig för antalet förfrågningar.

Finns det lån utan UC med Kronofogden?

Det går inte att ta ett vanligt lån utan UC om du har ett aktivt skuldärende hos Kronofogden. Lån med säkerhet där du tar lånet tillsammans med någon kan fungera.

Finns det något lån jag kan få pengar samma dag?

Ja, med långivare som Ferratum och Lumify kan du få utbetalningar samma dag, även på helger och kvällar.

Kan jag ta lån utan UC som student?

Ja, du kan ta ett lån utan UC om du är en student. Så länge du uppfyller kraven hos långivaren är det många långivare som godkänner studenter, om du är skuldfri.

Behöver jag ha en borgensman?

Nej, du behöver inte en borgensman för att ta ett lån utan UC. En medsökande kan hjälpa dig att få en bättre ränta.

Hur mycket kan jag låna utan UC?

Hur mycket du kan låna utan UC beror på långivaren, vanligtvis erbjuds lån mellan 1 000 kronor och upp till 50 000 kronor, men större lån kan finnas. Lumify erbjuder till exempel upp till 70 000 kronor.

Hur länge syns en kreditupplysning i UC:s register?

En kreditupplysning syns i UC:s register i 12 månader och varje upplysning sänker ditt kreditbetyg.

Kan jag ta en kreditupplysning på mig själv?

Ja, du kan ta en kreditupplysning på dig själv. MinUC är en del av UC:s verksamhet och låter dig ta en kreditupplysning på dig själv kostnadsfritt en gång om året.

Jag jobbar utomlands men är skriven i Sverige, kan jag ta ett lån utan UC?

Ja, det går att ta ett lån utan UC om du jobbar utomlands men det blir eventuellt svårare. Din inkomst registreras inte i Sverige och det ser illa ut i en kreditupplysning, men det går att lösa i många fall med långivaren genom ett samtal eller kompletterande uppgifter.

Kan jag ta ett stort lån utan UC?

Ja, det går att ta ett stort lån utan UC. Lumify erbjuder lån på upp till 70 000 kronor och använder Creditsafe. Är du ute efter ett lån på över 100 000 kronor blir det däremot svårt då få erbjuder det utan UC.

Uppdaterad: 21 juli, 2022