Kan man ångra lån och hur gör man?

Ja, i enlighet med Konsumentverkets regler kan du ångra lån som du har tagit. Däremot krävs det att du uppfyller vissa krav för att du ska skyddas av Konsumentköplagen. Vi ger dig den informationen som krävs om du vill ansöka om en uppsägning av ditt lån. 

Hur du ångrar ett lån

De flesta typer av lån som SMS-lån, snabblån, privatlån (blancolån) eller konsumentkrediter har alltid ångerrätt inom 14 dagar för dig som låntagare. Från att du verifierar lånet med BankID har du 14 dagar på dig att makulera ett lån som du ångrar. Däremot gäller särskilda krav för bolån.

Om du vill ångra ett lån kontaktar du långivaren inom tidsfristen. Du kan göra det personligen genom att kontakta deras kundtjänst på telefon eller genom att skicka e-post. Det är alltid en fördel att du hör av dig skriftligen eftersom du har stöd för att du verkligen har sagt upp ett låneavtal. 

Sverige har en stark konsumenträtt och därför kan ditt avtal generellt sett makuleras så länge du uppfyller kraven. 

Ingen ångerrätt på bolån

Om du har ett bolån med din bank eller har förhandlat om en ny ränta har du ingen ångerrätt. Banken har också rätt till en ränteskillnadsersättning om du väljer att lösa ut lånet i förtid. Detta är en form av schablonavdrag. Det är ett låneskydd å bankens vägnar som gör det säkrare för dem att låna ut pengar till dig som slutanvändare.

Hur betalar jag tillbaka lånet?

När du ångrar ett lån och pengarna redan hunnit betalas ut är du skyldig att betala tillbaka hela beloppet inom 30 dagar. Långivaren kontaktar dig med uppgifter om vart pengarna kan betalas tillbaka. Detta sker antingen till deras bankgiro eller med kontonummer och clearingnummer från din internetbank. 

Måste jag fortfarande betala ränta om jag ångrar lånet?

Även fast du säger upp ett lån är du ändå skyldig att betala ränta under de dagar som du har haft tillgång till pengarna på ditt konto. Om du ansöker om att få lånet makulerat 10 dagar efter en utbetalning måste du betala ränta enligt överenskommelse för dessa dagar. Detsamma gäller om du tar ett företagslån som enskild näringsidkare eller företagare.

Du får tillbaka avgifterna 

I samband med att du tar ett lån betalar du vanligtvis även någon form av avgift. De vanligaste avgifterna som tillkommer är uppläggningsavgift och administrationsavgift. När du ångrar ett lån är långivaren eller banken skyldig att betala tillbaka dessa avgifter.

Vanliga frågor och svar

Hur lång är ångerrätt på lån?

Du har 14 dagar på dig från och med att lånet verifieras och en utbetalning görs. När du ansöker om att ångra taget lån under denna tid behöver du inte uppge en anledning.

Kan jag ångra en låneansökan?

Du kan inte återta en låneansökan men däremot är du inte bunden att acceptera ett lånelöfte som du erbjuds. Bara för att du skickar in en ansökan till en långivare eller bank behöver du inte genomföra ett lån. Däremot kan din kreditvärdighet påverkas av flera låneansökningar.

Kan jag ångra lån från Nordea?

Ja, Nordea följer god kreditgivningssed och följer samtliga lagar vad gäller konsumenträtt. Du kan därför ansöka om att ångra lån hos Nordea inom 14 dagar. 

Kan jag ångra lån från Swedbank?

Ja, hos Swedbank har du ångerrätt på lån i 14 dagar. Särskilda regler gäller dock om du har bolån hos dem, då bolån inte faller inom ångerrätten enligt svensk lag.

Uppdaterad: 26 januari, 2024

Vi mailar dig när nya lån utan UC kommer ut:

This field is required

Vi mailar dig direkt när nya lån kommer

Var först med att få reda på när nya lån utan UC kommer ut.

Söker du nya lån utan UC?