Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en notering hos ett kreditupplysningsföretag som visar att en person eller organisation har haft problem att betala sina skulder. Denna notering kan få negativa konsekvenser för din ekonomi och vardag.

Hur uppstår en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning kan uppstå på grund av en obetald skuld. Det vanligaste scenariot är att en faktura inte betalas i tid och att ärendet hamnar hos Kronofogden. Kronofogden kan då utfärda ett betalningsföreläggande, vilket är en formell uppmaning att betala skulden. Om skulden inte betalas registreras en betalningsanmärkning hos kreditupplysningsföretagen.

Hur länge syns en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning syns i kreditupplysningsföretagens register i tre år från det datum att skulden var betald för privatpersoner. Det är dock viktigt att notera att det kan ta upp till en månad för anmärkningen att försvinna från registret efter att skulden har betalats. För en juridisk person finns den kvar i fem år. Om du har skuldsanering finns betalningsanmärkningen kvar i fem år från dagen skuldsaneringen inleddes.

Konsekvenser av en betalningsanmärkning:

En betalningsanmärkning kan få en rad negativa konsekvenser:

  • Svårare att få lån: Långivare ser ofta en betalningsanmärkning som en varningssignal och kan neka dig lån eller kreditkort. Det finns dock vissa långivare som ger lån trots betalningsanmärkningar när det är svårt att få lån.
  • Svårare att hyra lägenhet: Hyresvärdar kan begära en kreditupplysning och neka dig bostad om du har en betalningsanmärkning.
  • Svårare att teckna abonnemang: Vissa mobiloperatörer och andra leverantörer av abonnemangstjänster kan kräva en kreditupplysning och neka dig abonnemang om du har en betalningsanmärkning.

Vad kan du göra om du har en betalningsanmärkning?

Det bästa sättet att bli av med en betalningsanmärkning är att betala din skuld. När skulden är betald kommer anmärkningen att försvinna från registret efter tre år. Du kan också begära en preskriptionsinvändning hos Kronofogden om du anser att skulden är preskriberad.

Om du anser att du har fått en felaktig betalningsanmärkning kan du bestrida den.

Hur du undviker betalningsanmärkningar:

  • Betala dina fakturor i tid.
  • Ha en god koll på din ekonomi.
  • Kontakta din borgenär om du har problem att betala en skuld.
  • Begär en kreditupplysning för att se om du har några betalningsanmärkningar.

Exempel:

Emma hade en period i sitt liv då hon hade svårt att få pengarna att räcka till. Hon missade några fakturor och skulderna hopade sig. Till slut hamnade en av skulderna hos Kronofogden och Emma fick en betalningsanmärkning.

Betalningsanmärkningen gjorde det svårt för Emma att få lån och hyra lägenhet. Hon kände sig stressad. Till slut bestämde hon sig för att sätta upp en betalningsplan och skaffa ett extra jobb. Hon kontaktade Kronofogden och betalade av sin skuld.

Efter tre år försvann betalningsanmärkningen från registret. Emma kunde äntligen lägga den här delen av sitt liv bakom sig.

Auktoritet:

Denna artikel har granskats av Mathias Persson, expert på betalningsanmärkningar.

Källor:

Uppdaterad: 10 februari, 2024

Vi mailar dig när nya lån utan UC kommer ut:

This field is required

Vi mailar dig direkt när nya lån kommer

Var först med att få reda på när nya lån utan UC kommer ut.

Söker du nya lån utan UC?