Vad är snabblån?

Snabblån är en typ av lån som du kan ansöka om och få beviljat snabbt, ofta inom några minuter. Det är ett privatlån som inte kräver säkerhet och lånebeloppet varierar vanligtvis mellan 1 000 till 50 000 kronor. Snabblånet har ofta högre ränta än andra typer av lån, vilket gör det viktigt att ha en stabil inkomst för att kunna betala tillbaka lånet i tid.

En avgift kan tillkomma vid ansökan om snabblån, och denna avgift varierar beroende på långivaren. Långivare utför en individuell kreditbedömning baserad på din ekonomiska situation för att avgöra om du kan beviljas lånet. Om du har betalningsanmärkningar eller skulder kan det vara svårare att få ett snabblån beviljat.

Många långivare av snabblån utför sin kreditkontroll utan att använda UC (istället använder de t.ex. Bisnode, Creditsafe eller Safenode)

Snabblån kallas också mikrolån, internetlån och smålån. I USA kallas det ”payday loan”.

Risker med snabblån

Det finns risker med snabblån, som att hamna i ett så kallat ”lånestopp” där du inte längre kan ta nya lån på grund av för hög skuldsättning. Därför är det viktigt att noggrant överväga din förmåga att återbetala lånet innan du ansöker. Den effektiva räntan på snabblån är ofta hög, vilket innebär att totalkostnaden för lånet kan bli betydande över tid.

Alla företag som erbjuder snabblån måste ha tillstånd från Finansinspektionen för att bedriva verksamhet i Sverige. Detta garanterar att de följer lagar och regler kring utlåning och skyddar dig som konsument mot oseriösa aktörer.

Är snabblån samma sak som mikrolån? 

Ja, snabblån och mikrolån är i grunden samma sak. Båda typerna av lån karaktäriseras av snabb utbetalning, ofta inom några minuter efter beviljad ansökan. De kräver ingen säkerhet och har oftast högre ränta än traditionella privatlån. Dock kan beteckningen ”mikrolån” ibland antyda ett mindre lånebelopp jämfört med vad som vanligtvis erbjuds under benämningen ”snabblån”.

Är SMS-lån och snabblån samma sak? 

Ja, SMS-lån och snabblån samma sak. Båda dessa lånetyper kännetecknas av snabb utbetalning, ofta inom några minuter efter beviljad ansökan. De kräver ingen säkerhet och har oftast högre ränta än traditionella privatlån. Dock kan termen ”mikrolån” ibland antyda ett mindre lånebelopp jämfört med vad som vanligtvis erbjuds under benämningen ”snabblån”.

Snabblån utan UC 

Snabblån utan UC innebär att långivaren inte gör en kreditupplysning via Upplysningscentralen (UC) vid ansökan. Istället används alternativa kreditupplysningsföretag(så som Bisnode Kredit AB, Creditsafe eller Safenode), vilket kan vara fördelaktigt för dig som vill undvika att flera UC-förfrågningar påverkar din kreditvärdighet. Det viktigt att komma ihåg att även om en långivare erbjuder snabblån utan UC, görs fortfarande en individuell kreditbedömning och du behöver ha en inkomst för att kunna betala tillbaka lånet.

Snabblån kan leda till återbetalningsproblem

Snabblån kan leda till återbetalningsproblem på grund av dess höga räntor och avgifter. Om du inte har en stabil inkomst, kan det bli svårt att betala tillbaka lånet i tid, vilket kan resultera i ytterligare avgifter och ökad skuld. Detta kan i sin tur leda till ett lånestopp, där du inte längre kan ta nya lån på grund av för hög skuldsättning. 

För att undvika återbetalningsproblem med snabblån bör du alltid jämföra olika erbjudanden och välja det lån som bäst passar din ekonomi och dina behov. Tänk också på att alla företag som erbjuder snabblån måste ha tillstånd från Finansinspektionen, vilket garanterar att de följer lagar och regler kring utlåning och skyddar dig som konsument mot oseriösa aktörer.

Historik: Snabblån och dess utveckling i Sverige

Snabblån har genomgått en betydande utveckling i Sverige sedan de först introducerades. Från att ha varit ett snabbt och enkelt sätt att låna pengar, har de nu blivit föremål för strikt reglering och tillsyn. Detta beror på de risker som är förknippade med snabblån, inklusive höga räntor, avgifter och potentiella skuldfällor. 

Trots dessa utmaningar har snabblån fortsatt att vara populära bland vissa konsumenter på grund av deras snabbhet och tillgänglighet. Utbetalningen sker ofta inom några minuter efter beviljad ansökan, vilket gör dem till ett attraktivt alternativ för personer som behöver omedelbar tillgång till kontanter.

För att skydda konsumenterna har Finansinspektionen infört strikta regler för företag som erbjuder snabblån. Dessa inkluderar krav på individuell kreditbedömning och obligatoriskt tillstånd för att bedriva verksamhet i Sverige. Trots detta finns det fortfarande risker med snabblån, och det är viktigt att noggrant överväga sin förmåga att återbetala lånet innan man ansöker.

Det är också viktigt att komma ihåg att även om en långivare erbjuder snabblån utan UC, görs fortfarande en individuell kreditbedömning och du behöver ha en inkomst för att kunna betala tillbaka lånet. Om du inte kan betala tillbaka ditt lån i tid kan det leda till ytterligare avgifter och ökad skuld, vilket kan resultera i ett lånestopp.

Myndigheterna och bankerna agerar mot snabblån

Myndigheterna och bankerna har på senare år agerat mot snabblån på grund av de risker som är förknippade med dessa lån. Europaparlamentet har infört strikta regler för företag som erbjuder snabblån, inklusive krav på individuell kreditbedömning och obligatoriskt tillstånd för att bedriva verksamhet. Dessa åtgärder syftar till att skydda konsumenterna från oseriösa aktörer och oskäliga villkor.

Svenska storbanker tog också steget att begränsa snabblånebolagens tillgång till sina tjänster kring 2007-2008, som tidigare möjliggjort snabba pengaöverföringar till låntagare. Swedbank avslutade helt sina avtal med dessa företag, medan Nordea och SEB införde fördröjningar i sina betalningar. 

Nya skärpta regler för snabblån

Räntetak

Räntetaket introducerades 2018 och innebar att räntan plus dröjsmålsränta för ett mikrolån, eller en så kallad högkostnadskredit, inte får överstiga 40 procent.

Vad är problemet med snabblån?

Problemet med snabblån ligger främst i dess höga räntor och avgifter, vilket kan leda till skuldsättning och ekonomiska problem för låntagaren. 

Enligt en artikel i Arbetet den 27 mars så är har den effektiva räntan ett genomsnitt på 800 procent hos Sveriges SMS-lånebolag. De värsta långivarna erbjuder snabblån effektiva räntor på över 100 000 procent.

Ett populär snabblånebolag är Ferratum. Som du kan se på bilden så varnas konsumenten om att det är en högkostnadskredit. Den effektiva årsränta som hämtades från räkneexemplet på Ferratums hemsida den 30 juni 2023 var då på 51,84 procent.

Är snabblån bra?

Snabblån kan vara bra i vissa situationer, till exempel när du behöver pengar snabbt för oväntade utgifter. Överväg alltid alternativa vägar såsom att låna av närstående eller ta ett billigare lån, ett så kallat privatlån. Sambla är en låneförmedlare jämför över 40 långivare och kan hjälpa dig att hitta det bästa lånet till lägst ränta. 

Uppdaterad: 5 juni, 2024

Vi mailar dig när nya lån utan UC kommer ut:

This field is required

Vi mailar dig direkt när nya lån kommer

Var först med att få reda på när nya lån utan UC kommer ut.

Söker du nya lån utan UC?