Låneförmedlare: Lista på alla låneförmedlare i Sverige

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare är en mellanhand inom ekonomi som hjälper dig att jämföra och hitta det bästa lånet för din situation. De samarbetar med flera banker och kreditinstitut för att erbjuda konkurrenskraftiga räntor och villkor. Genom att använda en låneförmedlare får du insyn i flera anbud från olika långivare, vilket gör det enklare att hitta rätt privatlån eller bostadslån. Låneförmedlare i Sverige måste följa Finansinspektionens regler och lagar kring kreditupplysning, personuppgifter och konsumentkreditinstitut.

Hur fungerar en låneförmedlare?

Genom att samla anbud från flera banker och kreditinstitut, kan låneförmedlaren ge dig en överblick över vilka lån som är tillgängliga på marknaden. De tar oftast endast en kreditupplysning, vilket skyddar din kreditvärdighet och minskar risken för betalningsanmärkningar.

Är verkligen en låneförmedlare gratis?

Ja, låneförmedlare är i de flesta fall gratis för dig som låntagare. De tjänar pengar genom att ta en provision från långivaren när de förmedlar ett lån. 

Tack vare konkurrens mellan långivare och transparenta jämförelser kan du som kund ändå få förmånliga villkor på ditt lån, utan att betala extra avgifter för låneförmedlingstjänsten.

Krav på låneförmedlare

Låneförmedlare i Sverige är under tillsyn av Finansinspektionen och måste följa lagar och regler som gäller för konsumentkreditinstitut och bostadskreditinstitut.

Låneförmedlare behöver tillstånd från Finansinspektion för att få verka i Sverige

Låneförmedlare måsta ha tillstånd från Finansinspektionen för att bedriva sin verksamhet och uppfylla vissa krav för att garantera konsumenternas säkerhet.

Transparens

Låneförmedlare bör också ha en transparent affärsmodell, där det tydligt framgår hur de tjänar pengar och hur de hanterar personuppgifter. Låneförmedlaren ska erbjuda insyn i processen och informera kunden om vilka långivare som ingår i deras nätverk.

Vid eventuella tvister mellan konsumenten och låneförmedlaren kan Allmänna reklamationsnämnden vara en instans att vända sig till.

Låneföremedlaren ska tydligt informera gällande att de är registrerade hos Finansinspektionen och att de är under Finansinspektionen tillsyn.

Steg för steg: Så här väljer du låneförmedlare 

För att välja rätt låneförmedlare bör du följa några enkla steg. Börja med att undersöka låneförmedlarnas erbjudanden, samarbeten med banker och kreditinstitut samt deras insyn i kreditupplysningar. 

Tänk på att din kreditvärdighet, eventuella betalningsanmärkningar och syftet med lånet – såsom privatlån, bostadslån eller bilfinansiering – kan påverka vilken låneförmedlare som passar dig bäst. Ta hänsyn till lagar och regler inom finansbranschen samt Finansinspektionens rekommendationer för att säkerställa att du väljer en seriös och trygg låneförmedlare.

Steg 1: Vilka långivare samarbetar låneförmedlaren med?

För att avgöra vilken låneförmedlare som passar dig bäst, börja med att undersöka vilka långivare de samarbetar med. Information finns oftast på låneförmedlarens webbplats och kan inkludera banker, kreditinstitut och finansbolag. Lånero har gjort ett gediget arbete för att undersöka och betygsätta låneförmedlare vilket kan hjälpa dig att ta rätt beslut.

Ta hänsyn till om låneförmedlaren arbetar med en bred variation av långivare, eftersom det ökar chansen att hitta ett lån som passar din situation och kreditvärdighet. Låneförmedling i Sverige kan erbjuda både privatlån och bostadslån genom sina samarbetspartners, så det är viktigt att veta vilka typer av lån som erbjuds.

Steg 2: Jämför låneförmedlare och välj en som passar dig

För att hitta den bästa låneförmedlaren för dina behov är det viktigt att jämföra olika aktörer på marknaden. Tänk på att utvärdera faktorer som ränta, löptid och vilka kreditupplysningstjänster de använder sig av, till exempel UC AB, Bisnode eller Creditsafe.

Kolla även upp låneförmedlarnas rykte och om de är godkända av Finansinspektionen. Detta ger dig en bättre bild av deras ekonomiska stabilitet och insyn i deras verksamhet, vilket hjälper dig att fatta ett välgrundat beslut.

Steg 3: Gör låneansökan online

För att göra en låneansökan online, börja med att välja en låneförmedlare som passar dina behov. Använd BankID för att legitimera dig och fyll i nödvändig information om din ekonomi, inklusive inkomst och eventuella betalningsanmärkningar. 

Låneförmedlaren kommer sedan att samla in anbud från olika banker och kreditinstitut, baserat på din kreditvärdighet och personliga förutsättningar.

Steg 4: Välj det låneerbjudande som passar din situation bäst

När du fått flera låneerbjudanden från olika banker och kreditinstitut genom låneförmedlaren, är det dags att välja det erbjudande som passar din ekonomiska situation bäst. Faktorer att beakta inkluderar ränta, löptid och eventuella avgifter. 

Jämför anbuden noggrant och tänk på din kreditvärdighet samt hur den påverkar dina lånevillkor. Välj det låneerbjudande som ger dig bäst förutsättningar för en trygg och stabil ekonomi under hela återbetalningstiden.

Kreditprövningen

Kreditprövningen är en central del i låneförmedlingsprocessen och syftar till att bedöma låntagarens återbetalningsförmåga. Banker och kreditinstitut genomför denna prövning för att minska risken för kreditförluster och säkerställa att låntagaren kan hantera återbetalningen av lånet.

I Sverige används ofta UC AB för att inhämta kreditupplysningar, men låneförmedlare kan även samarbeta med andra kreditupplysningsföretag som Bisnode och Creditsafe. Kreditvärdigheten bedöms baserat på en rad faktorer, såsom inkomst, anställning, betalningsanmärkningar och tidigare skulder.

Låneförmedlare erbjuder en fördel genom att endast utföra en kreditupplysning, även om flera banker och kreditinstitut kontaktas för anbud. Detta minskar risken för att låntagarens kreditvärdighet påverkas negativt av flera kreditupplysningar.

Nackdelar med en låneförmedlare

En nackdel kan vara att vissa långivare inte samarbetar med låneförmedlare, vilket innebär att du kanske missar erbjudanden från dessa långivare. Det är därför viktigt att jämföra låneförmedlarens erbjudanden med de som finns på marknaden för att säkerställa att du får det bästa lånet för din situation.

Det kan även finnas risker kopplade till att dina personuppgifter hanteras av låneförmedlaren och flera långivare istället för enbart genom en långivare. Även om låneförmedling i Sverige är reglerat av Finansinspektionen och dataskyddslagstiftningen, bör du alltid vara försiktig med att dela känslig information och se till att läsa igenom låneförmedlarens integritetspolicy noggrant.

Fördelar med en låneförmedlare

Att använda en låneförmedlare för att hitta det bästa lånet innebär flera fördelar.

  • En av de största fördelarna är att låneförmedlare jämför lån från flera banker och kreditinstitut åt dig, så att du snabbt och enkelt kan hitta det mest förmånliga erbjudandet.
  • Låneförmedlare endast tar en kreditupplysning via UC eller andra kreditupplysningsföretag som Bisnode, Safenode och Creditsafe. Det innebär att din kreditvärdighet inte påverkas negativt av flera förfrågningar, vilket skulle vara fallet om du själv ansökte hos varje bank eller långivare. 
  • Låneförmedlare ger också en ökad insyn i lånevillkor och räntor, vilket underlättar för dig att göra informerade beslut om ditt lån.
  • Låneförmedling i Sverige reglerat av Finansinspektionen, vilket innebär att du kan lita på att de följer gällande lagar och regler samt skyddar dina personuppgifter.
  • Det är gratis så du sparar tid istället för att jämföra själv.

Lista på alla låneförmedlare som Lånero har recenserat

Lånero har noggrant undersökt och recenserat ett flertal låneförmedlare i Sverige för att hjälpa dig hitta den bästa matchningen för dina lånebehov. Vi har analyserat faktorer som ränta, kreditupplysning, kreditvärdighet och villkor för privatlån samt bostadslån. Bland de recenserade låneförmedlarna finns välkända aktörer som Lendo och Advisa.

Våra recensioner grundas på vår interna metodik där vi bedömer erbjudandet, kundupplevelse, totalkostnaden och andra egenskaper hos varje låneförmedlare. Vi tar även hänsyn till lagar och regler, såsom Finansinspektionens krav på konsumentkreditinstitut och bostadskreditinstitut.

Genom att använda vår lista på recenserade låneförmedlare kan du enkelt jämföra olika alternativ och göra ett välgrundat val utifrån dina ekonomiska förutsättningar och behov.

Bästa låneförmedlare juli 2024

  • Klara Lån – Låneförmedlare. Låna 2 000 kr – 150 000 kr i form av snabblån & privatlån. Från nominell ränta på 6,48 %.
  • Compricer – Låneförmedlare. Låna 10 000 kr – 600 000 kr i form av privatlån & samlingslån. Från nominell ränta på 2,00 %.
  • Enklare – Låneförmedlare. Låna 5 000 kr – 600 000 kr i form av privatlån & samlingslån. Från nominell ränta på 2,00 %.
  • Enkelfinans – Låneförmedlare. Låna 5 000 kr – 600 000 kr i form av privatlån & samlingslån. Från nominell ränta på 2,00 %.
  • Likvidum – Låneförmedlare. Låna 10 000 kr – 600 000 kr i form av privatlån. Från nominell ränta på 2,00 %.

Finns det låneförmedlare som erbjuder lån utan UC?

Ja, Axo Finans är en låneförmedlare som erbjuder lån utan UC via långivaren Banky som tar kreditupplysning från Bisnode istället för Upplysningscentralen.

Medsökande

Att ha en medsökande vid ansökan om lån kan öka chanserna för att bli beviljad lånet och få bättre lånevillkor. Medsökande innebär att en annan person, vanligtvis en partner eller familjemedlem, delar ansvaret för lånet tillsammans med huvudsökanden. Detta kan ge långivaren en större trygghet, vilket i sin tur kan leda till lägre ränta och bättre lånevillkor.

När två personer ansöker om lån tillsammans tas en gemensam kreditupplysning, vilket ger långivaren en helhetsbild av bådas ekonomi och kreditvärdighet. Det är dock viktigt att båda parter är medvetna om sitt gemensamma ansvar för lånet, och att en eventuell betalningsanmärkning påverkar båda parter.

Att använda en låneförmedlare som Lendo eller Advisa kan underlätta processen att hitta bästa låneerbjudandet för både huvudsökande och medsökande. Låneförmedlingen sköter kontakten mellan sökande och olika banker, jämför anbud och presenterar de mest förmånliga lånen baserat på den gemensamma kreditvärdigheten.

Billigare att låna via låneförmedlare

Att använda en låneförmedlare kan ofta resultera i billigare lån. Detta beror på att låneförmedlaren agerar som en mellanhand mellan dig och flera långivare, vilket skapar konkurrens om att erbjuda dig det bästa lånet.

Genom att samla in anbud från olika långivare kan låneförmedlaren hitta de mest fördelaktiga räntorna och villkoren för just din ekonomiska situation. Låneförmedlare har insyn i många kreditinstitut och kan därför jämföra deras erbjudanden effektivt. Detta ökar sannolikheten för att du får ett lån med lägre ränta än om du ansökt direkt hos en bank.

Uppdaterad: 7 mars, 2024

Vi mailar dig när nya lån utan UC kommer ut:

This field is required

Vi mailar dig direkt när nya lån kommer

Var först med att få reda på när nya lån utan UC kommer ut.

Söker du nya lån utan UC?