Sidan innehåller annonser

Omstartslån – Betala av skuldsaldo hos Kronofogden

Jämför lån där du lösa skulder hos Kronofogden med nystartslån

 • Nystartslån från Nstart
 • Lån med medsökande
 • Låna pengar utan säkerhet
Testvinnare
4.6
/
5
 • Lån med skuld hos Kronofogden
 • OK med betalningsanmärkning
 • Omstartslån
Lånebelopp
30 000-500 000 kr
Löptid
2-15 år
Ränta
9,95 – 21,95 %
Information om Nstart
Utan UC Nej
Direktutbetalning Nej
Utbetalning under helger/kvällar Nej
Svarstid ansökan Direkt
Betalningsfria månader Nej
Tillåts medsökande? Ja
Erbjuder att samla lån Ja
Registrerar lån hos UC Ja
Trustpilot-betyg 4,7 / 5 från 1 738 omdömen
Krav och avgifter hos Nstart
Betalningsanmärkningar? Ja, tillåts
Skuld hos Kronofogden? Ja, borgenär krävs
Krav på ålder 18-66 år
Krav på Inkomst 264 000 kr per år
Uppläggningsavgift 995 kr
Aviavgift 29 kr
Nominell ränta 9,95 – 21,95 %
Effektiv ränta 11,25-25,19 %
Realränta -9,7 %
Lån som arbetslös Nej
Utan BankID Ja
Företagstyp Långivare
Räkneexempel

Ett lån på 100 000 kr med 14,95 % nominell ränta, 995 kr i uppläggningsavgift och 29 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 639 kr och effektiv ränta på 16,87 %. Totalt att betala blir 197 710 kr.

Vad är ett omstartslån?

Omstartslån är en form av samlingslån som hjälper dig att lösa skulder hos Kronofogden. Det finns några olika lån du kan välja mellan och vi hjälper dig att jämföra olika val på marknaden.

Hur fungerar ett omstartslån?

Du som har skulder hos Kronofogden kan ansöka om ett omstartslån. Du måste antingen uppvisa en fullgod säkerhet eller att du tar omstartslånet tillsammans med en förälder eller annan borgenär. Omstartslån är ett samlingslån som bakar in dina skulder hos Kronofogden och därmed kan sänka din månatliga kostnad och få din ekonomi på fötterna igen.

Ett omstartslån passar dig som har privata skulder. Det passar även dig som arbetar frilans, är egenföretagare, har en tillsvidareanställning eller jobbar med annan anställningsform.

Vad krävs för omstartslån?

För att du ska få ett omstartslån beviljat är det några olika grundkrav som brukar gälla hos de flesta långivare. Beroende på ditt civilstånd kan du räkna med din sambos inkomst om ni tar omstartslånet tillsammans. 

Är det svårt att få omstartslån?

Ja, det finns inte många lån för dig som har betalningsanmärkningar eller skulder. Därför kan det vara mer fördelaktigt om du vänder dig till en online-baserad bank som specialiserar sig på denna låneform. 

Du kan även ha möjlighet att ansöka om att öka ditt bolån (upp till 85% av bostadens värde). Då kan du baka in dina andra skulder i detta mer förmånliga lån som har en lägre ränta. Din bostad står som säkerhet för lånet.

Omstartslån utan medsökande

Beroende på din inkomst kan det vara möjligt att ansöka om ett omstartslån utan medsökande. Men det blir knepigt att få lånet beviljat om du har väldigt många skulder och en lägre deklarerad inkomst.

För många är det lockande att ansöka om ett omstartslån som ett typ av samlingslån för att du ska få mer koll på skulderna. Det kan i många fall också vara lönsamt eftersom du bakar in dina dyra skulder i ett och samma lån.

Omstartslån med betalningsanmärkning

Det går att ta ett omstartslån trots betalningsanmärkning. Detta gör det möjligt att baka in både privatlån, blancolån och SMS-lån. En eller flera betalningsanmärkningar kan dock påverka den ränta som du erbjuds av långivaren eftersom din kreditvärdighet är lägre.

Omstartslån utan säkerhet

Det finns omstartslån på marknaden där det inte krävs någon säkerhet för att lånet ska beviljas. Eftersom det inte finns någon säkerhet är dock dessa lån mer kostsamma. Bland annat räntan och de avgifter som läggs på blir högre. Ett omstartslån anses vara både ett annuitetslån och ett samlingslån där den månatliga avbetalningen på fakturan är samma varje gång.

Omstartslån med säkerhet

När du ansöker om ett större omstartslån krävs det oftast att du kan uppvisa någon form av säkerhet. Omstartslån med bostad som säkerhet innebär att du kan ansöka om ett större lånebelopp på flera hundratusen. Däribland hos Marginalen Bank där du kan ansöka om lån från 150 000 kr och uppåt. Även Resurs Bank erbjuder lån med säkerhet på upp till 400 000 kr.

Omstartslån med skuldsaldo

Om du har ett skuldsaldo hos Kronofogden kan du inte ansöka om de flesta lån. Däremot erbjuder Marginalen Bank, Bluestep, Svea Ekonomi, Likvid och NStart (f.d. Nystart Finans) omstartslån. Du kan ansöka om dessa omstartslån för att lösa skulder.

På jämförelsehemsidor som Lendo och Lividum kan du jämföra olika räntor och lån på marknaden.

Omstartslån utan UC

Med ett omstartslån utan UC görs en kreditupplysning av ett annat kreditupplysningsföretag än UC. De vanligaste bolagen som används är Creditsafe och Bisnode.

Du som till exempel har samboförhållande kan ansöka om ett omstartslån med medsökande. Detta höjer chansen att du får lånet beviljat. Däremot är medlåntagaren betalningsansvarig i lika stor utsträckning som du. Det finns även möjlighet att ansöka med en borgenär som kliver in när du inte kan betala lånet själv.

Vad är räntan på ett omstartslån?

Beroende på vilken långivare eller bank du väljer varierar räntan på lånet. Räntan som läggs på kan därför vara mellan 2,95–25%. Beroende på hur räntan ser ut på dina tidigare skulder är det viktigt att du aldrig ansöker om ett omstartslån som har en högre ränta.

Finansinspektionen utvecklar ständigt skyddet för konsumtionslån, så att du kan ansöka om lån med mindre risk. Kraven skärps för att du ska få en god realränta och för att långivare ska följa med i inflationen. 

Däremot har du även ett eget ansvar att välja rätt lån efter din lön, den skatt du betalar och din budget. Med bra hjälpmedel kan du jämföra olika val på marknaden och därmed göra ett bättre val av lån.

Krav för att söka omstartslån

Att ansöka om ett omstartslån innebär att du kan dra ner dina kostnader. Du måste dock uppfylla vissa grundkrav för att få lånet beviljat hos de flesta långivare. All den information eller statistik som du uppger i samband med en ansökan skyddas av Personuppgiftslagen (PUL).

Dessa krav gäller vanligtvis för att få ett omstartslån beviljat:

 • Du ska vara folkbokförd i Sverige
 • Du ska vara minst 18 år
 • Du får inte ha skulder hos Kronofogden
 • Du ska ha svenskt personnummer
 • Du måste ha en inkomst (Beroende på skulden varierar inkomstkravet. Minst 120 000 kr per år är vanligt)
 • Många kräver BankID

Kan man få omstartslån hos de stora bankerna?

Nej, du kan inte ansöka om ett omstartslån hos storbankerna i Sverige. Som dessa räknas bland annat Swedbank, Handelsbanken och SEB. Om du har ett bolån hos en storbank kan du däremot ansöka om att utöka bolånet för att baka in konsumentkredit eller snabblån. 

Risker med omstartslån

Det rekommenderas i allmänhet att fundera på hur din situation idag är annorlunda och på vilket sätt du tror att du klarar av att betala av lånen idag. Det är inte riskfritt att låna pengar.

Räkneexempel på ett omstartslån

Med ett omstartslån kan du samla lån och krediter för att få bättre grepp på din ekonomi. På dessa sätt kan du undvika en skuldsanering och visa för Kronofogden att du gör ditt yttersta för att lösa din ekonomiska situation.

Räkneexempel på omstartslån:

Lånebelopp100 000 kr
Löptid10 år
Nominell ränta14,95%
Uppläggningsavgift995 kr
Aviavgift månadsvis29 kr
Effektiv ränta16,87%
Totalt månadsbelopp1 639 kr

Vanliga frågor och svar om omstartslån

Finns det banker som hjälper skuldsatta?

Ja, det finns banker där du kan låna pengar trots att du är skuldsatt. Tänk på att du behöver ha råd att betala månadskostnaden. Vissa banker som t.ex Handelsbanken och SEB erbjuder privatlån med lösenkrav för skuldsatta. Andra långivare som erbjuder lån för skuldsatta är Nstart och Collector.

Hur stort omstartslån kan jag få?

Ett omstartslån kan vara allt från mindre summor upp till flera hundra tusen. Beroende på dina skulder kan du hitta ett omstartslån på marknaden som passar dig.

Är det svårt att få ett omstartslån?

Ja, du måste uppvisa antingen en säkerhet för lånet (till exempel använda din bostad) eller söka med en medlåntagare för att få lånet beviljat. Det incitament som du får i form av lön påverkar hur stora belopp på lånet du kan ansöka om.

Vad är ett omstartslån?

Ett omstartslån är designat för att du ska samla ihop dina krediter och skulder på ett ställe. Detta ger i många fall en bättre månatlig kostnad då räntan och avgifterna är lägre.

Uppdaterad: 22 november, 2022