När försvinner förfrågningar från UC?

Om UC används som kreditupplysningsföretag för att utföra en kreditupplysning på dig skapas en UC-förfrågan. Upprepade förfrågningar kan påverka din kreditvärdighet och göra det svårare att ta lån. När försvinner då förfrågningar från UC?

Hur länge sparas min UC-förfrågan?

En UC-förfrågan sparas i 12 månader efter att den genomförts. Det rekommenderas därför i regel att du inte ansöker om lån som du inte behöver. Många registrerade förfrågningar kan nämligen påverka framtida lån, räntor och avtal som du ska teckna. 

Precis som betalningsanmärkningar ger dig en lägre kreditvärdighet kan även många UC-förfrågningar påverka din ekonomi och innebära risker. Tänk på att du inte kan ta bort UC förfrågningar tidigare om inte något fel skett.

Du kan vänta ut upplysningstiden

Om du har svårt att ta lån på grund av för många UC-förfrågningar är det bra om du väntar ut upplysningstiden på 12 månader. Att upplysningstiden går ut påverkar din kreditvärdighet och gör det enklare att få din ansökan godkänd hos flera långivare.

Läs även: Lån du kan få trots många UC-förfrågningar

Vad påverkas ditt UC-score av?

Ditt UC-score påverkas av flera faktorer. Bland annat påverkar både nyttjade och beviljade krediter ditt betyg. Avslutade krediter försvinner dock med tiden, vilket leder till att din kreditvärdighet blir bättre. 

UC:s register och UC-score innehåller endast kreditgivare som använder UC som kreditupplysningsföretag. Om du ansöker om en kredit hos en långivare som istället använder andra kreditupplysningsföretag, till exempel Bisnode, påverkas inte ditt UC-score. Din skuld registreras inte på samma sätt när alternativa kreditbolag används.

Så slipper du fler UC-förfrågningar

Eftersom många UC-förfrågningar kan påverka din privatekonomi är det bra att undvika förfrågningar i största möjliga mån. Det finns några saker du kan göra för att minska antalet UC-förfrågningar eller undvika dem helt och hållet.

Undvik att betala på faktura

I många fall görs en kreditupplysning när du begär att betala på faktura. Välj istället en onlinebaserad betalningsmetod där du kan få en e-faktura skickad till din digitala brevlåda.

Läs även: Låna med e-faktura

Använd en låneförmedlare

En låneförmedlare samarbetar med flera långivare och banker för att du ska kunna jämföra lån på ett enklare sätt. Den största fördelen med låneförmedlare är att det endast görs en UC-förfrågan. Lånelöften skickas sedan till din E-post där du har möjlighet att jämföra och sedan signera ett lån med BankID.

Några populära val av låneförmedlare på marknaden är Lendo och Advisa.

Källhänvisningar:

https://www.uc.se/kunskap-inspiration/artiklar/varfor-ta-en-uc-ar-nagot-positivt/
https://www.kreditkoll.nu/uc-paverkar-kreditvardighet
https://www.minuc.se/fragor-svar/kreditupplysning/hur-manga-forfragningar-ar-ok

Vanliga frågor och svar

Vilka typer av lån syns inte hos UC?

Om du ansöker om ett lån hos en kreditgivare som använder ett annat kreditupplysningsbolag än UC syns inte lånet. Om du inte vill att din kreditvärdighet ska påverkas kan du välja en långivare som istället samarbetar med exempelvis Bisnode eller Creditsafe.

Måste en UC-förfrågan alltid göras när man ansöker om ett lån?

En UC-förfrågan måste inte alltid göras när du ansöker om ett lån. Du kan nämligen ansöka om ett lån hos en långivare som använder ett annat kreditupplysningsbolag än UC.

Det finns inte heller någon lag i Sverige som kräver att en kreditupplysning måste göras när du ansöker om lån. Dock används det alltid som ett verktyg för att bedöma din kreditvärdighet i samband med lån. 
Pantlån är den enda låneformen där det inte görs någon kreditprövning, eftersom du har ett föremål som säkerhet för lånet. Detta är därmed ett bra alternativ för dig som har svårt att ta lån.

När försvinner avslutade krediter från UC?

När du har betalat av eller slutamorterat på ett lån försvinner den avslutade krediten hos UC nästkommande månad. Månaden efter att avslutade lån och krediter försvinner uppdateras ditt UC-score.

Om du har många mindre lån kan din kreditvärdighet därför bli bättre om du försöker minska mängden krediter från UC först. Däremot är informationen ändå synlig i 12 månader efter att en UC-förfrågning har gjorts.

Hur länge är en UC-förfrågan registrerad på dig?

En UC-förfrågan ligger registrerad på dig som ansöker om att låna pengar under hela upplysningstiden, vilket är 12 månader. En kreditupplysning görs på de personer som är aktuella för ett lånelöfte. Söker du tillsammans med en partner görs alltså en UC-förfrågan på er båda. 
Faktorer som din totala inkomst, utgifter och ekonomiska förutsättningar tas med i beräkningen när en kreditupplysning görs. En kreditupplysning innehåller därför information om dina aktiva lån och krediter, betalningsanmärkningar, kreditupplysningar från de senaste 12 månaderna och dina personuppgifter.

Hur många UC-förfrågningar är för många?

Många långivare har ett maxtak för hur många UC-förfrågningar du får ha för att ansökan ska godkännas. Rent generellt rekommenderas det inte att samla på sig fler än tre förfrågningar under en kortare tid. Det finns dock inget egentligt maxtak för antalet på för många UC-förfrågningar. Detta varierar beroende på vilket lån du ansöker om och är upp till långivaren.

Uppdaterad: 8 juni, 2023