Hur får man bort UC-förfrågningar?

Att ha för många UC-förfrågningar kan påverka dina chanser att få ett lån beviljat. En UC-förfrågan ligger registrerad i ett år och fortsätter du göra låneansökningar fylls dina UC-förfrågningar på. Du kan generellt sett inte få bort UC-förfrågningar under upplysningstiden men däremot finns det lite alternativ som du kan ha i åtanke. 

Kan man ta bort en UC-förfrågning?

Nej, det går inte att ta bort en UC-förfrågning om det inte har skett något fel. Dessa händer väldigt sällan men kan till exempel vara om ett företag har råkat göra en felaktig kreditupplysning av dig.

Du kontaktas via post, mejl eller SMS när en UC-förfrågan har gjorts på dig. Det är därför viktigt att du själv håller koll på om någon kan vara felaktig eller inte. Förfrågningen ligger sedan kvar i 12 månader.

Hur kan en felaktig UC-förfrågning hända?

Det är inte särskilt vanligt att det görs en felaktig UC-förfrågning. Vanligtvis är det i samband med att någon använder ditt personnummer felaktigt. Om du tror att detta fel har skett på grund av att din identitet är stulen ska du göra följande:

  • Spärra personnumret hos kreditupplysningsföretagen:
    • UC: 08–670 90 00
    • Bisnode: 08–558 059 000 
    • Creditsafe: 031–725 50 00
  • Ta kontakt med polisen: Skapa ett ärende hos Polisen om ditt personnummer har använts felaktigt.
  • Spärra kort, konton och krediter: Kontakta din bank för att spärra kortet och ändra lösenord på din internetbank. 

När en felaktig UC-förfrågning har skett

Sker det en felaktig UC-förfrågning har du två olika val för att få förfrågningen makulerad från ditt register. Du kan kontakta UC och du kan kontakta företaget som gjorde kreditupplysningen.

Kontakta UC

Om det har gjorts en felaktig kreditupplysning kontaktar du Upplysningscentralens kundtjänst på telefon eller e-post. De kan sedan kommunicera med det bolag som har begärt en kreditupplysning på dig och makulera förfrågningen om den är felaktig.

Kontaktuppgifter UC:

Telefon: 08-670 90 00
E-post · [email protected]

Kontakta aktören som beställt kreditupplysningen

Du kan också vända dig direkt till det bolag som har testat din kreditvärdighet. Förklara varför du tror att ett fel har uppstått. De kontaktar sedan UC för att ta bort förfrågningen.

Vad är en UC-förfrågning?

En UC-förfrågan skapas alltid när du skickar in en låneansökan där UC (Upplysningscentralen) används som kreditupplysningsföretag. För många UC-förfrågningar kan påverka din individuella kreditbedömning, ekonomi och kan göra det svårare att få lån. Det rekommenderas generellt att endast ansöka om planerade lån.

När du skickar in en ansökan till en långivare där en kreditupplysning görs genom UC registreras en UC-förfrågning. Om du har många UC-förfrågningar finns det dock alternativa metoder och lån utan UC där du kan få lån trots en hel del UC-förfrågningar. 

Däremot kan både för många UC-förfrågningar och betalningsanmärkningar påverka den nominella räntan och effektiva räntan som du tilldelas på ett SMS-lån eller privatlån (blancolån).

Hur länge finns en UC-förfrågning kvar i registret?

En UC-förfrågan ligger kvar i registret i ett år. Om du har svårt att få ett lån godkänt på grund av många förfrågningar kan du vänta ut att dina tidigare förfrågningar försvinner. 

Kan man påverkas negativt av för många UC-förfrågningar?

Ja, i många fall påverkas din kreditvärdighet negativt om du har många UC-förfrågningar. Det leder till att du inte har möjlighet att låna hos alla långivare, då vissa långivare har högre krav på kreditvärdighet. Dessutom kan den nominella ränta som du erbjuds bli högre eftersom du anses vara mer av en högriskkund.

Hur du kan undvika att få nya UC-förfrågningar

För att undvika att få nya UC-förfrågningar kan du använda alternativa kreditupplysningsföretag, använda låneförmedlare och undvika att betala med faktura.

Alternativa kreditupplysningsföretag 

Det finns alternativa kreditupplysningsföretag till UC som många långivare väljer. Särskilt vanligt är att antingen Bisnode eller Creditsafe används. Fördelen med att ansöka om ett lån som inte gör en kreditupplysning hos UC är att din kreditvärdighet hos dem inte påverkas. 

Många lån utan UC räknas dock som en högkostnadskredit. Detta innebär att den nominella räntan överstiger 30%. Det är framför allt snabblån utan UC som är mer vanliga. Jämför därför olika val av långivare i Sverige för att kunna göra ett bättre val.

Exempel av lån utan UC
Lånegivare 1 – Brixo

Lånebelopp3 000–30 000 kr
Nominell ränta25,95%
Löptid1 månad–4 år
KreditupplysningsföretagBisnode

Låneförmedlare är ett bra alternativ

Om du vill ansöka om ett lån är det i många fall bättre att använda en låneförmedlare. Din ansökan skickas ut till samtliga samarbetspartners där bara en UC-förfrågning görs. Detta ger dig bättre möjligheter att jämföra olika typ av lån utan att göra för många UC-förfrågningar.

Undvik att betala med faktura

Ett sätt att undvika nya UC-förfrågningar kan också vara att undvika att betala med faktura. En faktura är som en kredit, och kan leda till att en kreditupplysning tas på dig.

Vanliga frågor och svar

Måste det göras en kreditupplysning när man ansöker om lån?

Ja, det görs alltid någon form av kreditprövning i Sverige när du ansöker om lån, en kreditupplysning är det vanligaste sättet. Detta är för att långivaren ska kunna se att du har rätt inkomst och förutsättningar för att betala tillbaka lånet.

Kan man få lån trots många UC-förfrågningar?

Ja, du kan få lån trots många UC-förfrågningar. Däremot kan den ränta som du erbjuds och avgifter i samband med lånet påverkas negativt. Det kan alltså bli dyrare att ta lån för dig med många UC-förfrågningar. Maxtaket för hur många UC-förfrågningar du får ha för att få lånet beviljat varierar mellan olika långivare.

Kan man ta bort en kreditupplysning på ett mindre belopp?

Nej, du kan inte ta bort en kreditupplysning bara för att det har ett mindre belopp. Det spelar ingen roll hur mycket pengar som kreditupplysningen har gjorts för. Du kan heller inte makulera kreditupplysningar som har gjorts på mindre belopp.

Uppdaterad: 22 december, 2022

Vi mailar dig när nya lån utan UC kommer ut:

This field is required

Vi mailar dig direkt när nya lån kommer

Var först med att få reda på när nya lån utan UC kommer ut.

Söker du nya lån utan UC?