Vad är en kreditprövning och kreditupplysning?

En kreditupplysning görs alltid i samband med att du ansöker om ett lån. Detta är en del av kreditprövningen som visar om du har den ekonomi som krävs för att få lånet godkänt eller inte. Vi går igenom vad denna kreditprövning innebär och hur resultatet kan påverka din låneansökan.

Varför görs en kreditprövning?

En kreditprövning måste göras vid alla olika typer av lån. Detta är ett krav för att en bank eller långivare ska kunna låna ut pengar till dig. Vilka steg en kreditprövning måste bestå av finns det dock inga krav på. 

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning görs alltid som en del av en kreditprövning för att se om du har den ekonomi som krävs. 

En kreditupplysning fungerar som en form av säkerhet för långivaren för att se om du har möjlighet att betala av lånet enligt rådande plan. Detta görs för att skydda både dig som konsument från att ta lån som du inte har pengar till. Det görs dock även för att långivaren ska kunna låna ut pengarna på ett tryggare sätt.

Vad kan ingå i en kreditprövning?

En kreditprövning kan inkludera en eller flera av nedan punkter beroende på hur detaljerad av en kreditprövning som krävs:

  • Kreditupplysning
  • Betalningshistorik
  • Kundkännedom
  • Information från Kronofogden
  • KALP-analys <– Läs mer

Vem kan ta en kreditprövning på mig?

Företag, långivare eller banker har möjlighet att begära att en kreditupplysning ska göras på dig. De kreditupplysningsföretag som främst används är UC AB, Creditsafe och Bisnode.

En kreditprövning är inte bara aktuell när du ansöker om ett privatlån, SMS-lån eller bostadslån. Även när du skriver ett nytt mobilabonnemang eller anmäler intresse för en lägenhet kommer en kreditupplysning att ske. Att ha en låg kreditvärdighet kan därför påverka din vardag på många punkter och innebär inte bara att det är svårt för dig att ta lån.

Hur görs en kreditupplysning?

En kreditupplysning sker genom att information om din ekonomi sammanställs för att kunna avgöra din kreditvärdighet. En kreditupplysning görs alltid när du ansöker om lån. Däremot är det inget krav om du väljer ett pantlån där du istället har ditt föremål som säkerhet för lånet.

Manuell och automatisk kreditupplysning

En kreditupplysning kan göras på två olika sätt. Ett sätt är manuellt och upplysningen handläggs då av en medarbetare på kreditupplysningsföretaget. En kreditupplysning tar då längre tid eftersom detta endast kan göras under kundtjänstens öppettider. En manuell kreditupplysning är vanligt vid högre lånebelopp.

Alternativt görs en automatisk kreditupplysning vilket innebär att du får svar snabbare eftersom detta kan göras dygnet runt. Om uppgifterna uppfyller kraven från långivaren kan även lånet utbetalas snabbare. Många långivare med automatisk kreditupplysning betalar ut lånet inom några minuter efter att du har verifierat med BankID.

Kreditupplysningen skiljer sig mellan olika långivare

För större lån används mestadels UC (Upplysningscentralen). En UC-förfrågan skapas alltid och kan vid upprepade låneansökningar påverka din kreditvärdighet negativt. Många långivare baserar erbjuden ränta, avtal och löptid på ditt kreditbetyg. Om du anses vara mer av en högriskkund är det möjligt att kostnaden för lånet blir högre.

För snabblån, SMS-lån och andra mindre lån kan både UC och andra kreditupplysningsföretag användas. Marknadens två största aktörer förutom UC är Creditsafe och Bisnode.

Lagar gällande kreditprövning i Sverige

Sverige är ganska hårt reglerat med lagar och krav som måste följas i samband med en kreditprövning. De mer inflytande är följande:

  • Lagen om åtgärder av penningtvätt
  • Lagen om finansiering av terrorism
  • Finansinspektionens råd och krav gällande kreditprövning
  • Konsumentverkets riktlinjer 

Vanliga frågor och svar

Hur lång tid tar en kreditprövning?

En kreditprövning brukar vara ganska snabbt avklarat. Dina uppgifter kontrolleras med en sedvanlig kreditupplysning och om den görs automatiskt får du vanligtvis svar samma dag. Hur lång tid kreditprövningen tar beror dock helt på vilka uppgifter som måste begäras in och hur omfattande de är.

Hur länge syns en kreditprövning?

En kreditprövning hos UC är synlig i 12 månader och kan under denna tid påverka din kreditvärdighet. Hos andra kreditupplysningsföretag registreras inte din ansökan på samma sätt.

Kan jag ta en kreditupplysning på mig själv?

Om du vill testa hur din kreditvärdighet ser ut kan du ansöka om detta utan att en UC-förfrågan registreras. Detta kan du göra under på Min UC hos UC eller Min Upplysning hos Bisnode. Fördelen med att veta sin kreditvärdighet är att du också har en möjlighet att försöka förbättra den. Detta kan du bland annat göra genom att öka din inkomst och minska antalet tidigare skulder.

Kan jag veta vem som har tagit en kreditupplysning på mig?

Ja, när en kreditupplysning görs måste du alltid bli notifierad om detta, antingen via e-post eller brev. Eftersom en notifikation alltid måste skickas ut kan du också se om det har skett någon felaktig UC-förfrågan eller kreditupplysning.

Hur räknas mitt kreditbetyg ut?

Ditt kreditbetyg även kallat kreditvärdighet bedöms genom att en kreditprövning genomförs. Detta ger långivaren eller banken en god helhetsbild över hur din ekonomi ser ut. Faktorer som din deklarerade inkomst, nuvarande skulder, krediter och betalningsanmärkningar är några faktorer som påverkar ditt kreditbetyg. 

Källhänvisningar:

https://www.konsumenternas.se/lan–betalningar/lan/sa-fungerar-ett-lan/kreditprovning-och-kreditupplysning/

Uppdaterad: 8 juni, 2023