Så sätter Lånero betyg på långivare inom Privatlån, SMS lån och krediter


För oss på Lånero är öppenhet och transparens mycket viktigt. En del av det är att vi delar med oss av information om hur vi tjänar pengar och hur vi recenserar och ger betyg till olika långivare och produkter. 

När vi bedömer och recenserar långivare och låneförmedlare samlar vi in ett stort antal datapunkter och följer alltid våra redaktionella riktlinjer. På den här sidan går vi igenom vår metodik för hur vi sätter betyg och samlar in data.

Insamling av data och kartläggning av långivare och låneförmedlare

Vi använder oss av flera olika källor för att hitta långivare. Bland annat genom olika nätverk, forum och låneförmedlare. Vi säkerställer att samtliga långivare som vi recenserar står under Finansinspektionens tillsyn eller är registrerade hos Finansinspektionen. I Finansinspektionens företagsregister kan du själv se vilka företag som finns registrerade där.

Vi samlar främst in information från långivarnas webbplatser samt genom att kontakta dem via mail eller telefon för att ställa relevanta frågor och kontrollera att informationen vi samlat in stämmer.

Vi har till dags dato samlat in information om över 100 långivare och valt att recenserat över 70 st av dem.

Vår metodik för att betygsätta privatlån

När vi recenserar privatlån (blancolån) tittar vi på fem olika kategorier. Siffran inom parentes visar hur stor del av det totala betyget som härleds från just den kategorien. Här ser du kategorierna och exempel på vad de innefattar.

 • Erbjudandet – Villkor, räntor, återbetalningstider (35%)
 • Kundupplevelse – Är webbplatsen enkel att använda? Hittar man villkor snabbt? Hur snabbt får man svar på frågor via telefon, chatt, mail?  (25%)
 • Totalkostnaden – Vad blir priset när man räknar på den effektiva räntan och avgifter som t.ex aviavgifter, uppläggningsavgifter och administrationsavgifter. (20%)
 • Andra egenskaper – Erbjuder långivaren försäkring för ifall man förlorar jobbet, kan man ta nya lån medans man har ett befintligt? (20%)
 • Oviktad kategori – Har långivaren t.ex fått varningar från myndigheter? Det kan dra ned det totala betyget.

Vår metodik för att betygsätta snabblån och krediter

Snabblån är även känt som SMS lån. Många SMS lån är så kallade högkostnadskrediter vilket innebär krediter eller lån där den effektiva räntan överstiger referensräntan plus 30 procentenheter.

Nedan är våra sex kategorier och exempel på vad vi tittar på inom varje kategori:

 • Totalkostnaden – Effektiva räntor, uppläggningsavgifter, avi avgifter etc. Vad kostar det egentligen att låna? (30%)
 • Snabbhet – Hur lång tid tar det att få besked om lånet godkänns hur lång tid tar utbetalning? Har långivaren stöd för direkt utbetalning – till vilka banker? (25%)
 • Erbjudandet – Villkor, räntor, återbetalningstider, chans att bli beviljad. (20%)
 • Kundupplevelse – Är villkor tydliga, webbplatsen lätt att använd? Får man svar snabbt från kundtjänst, hur ser öppettid tider ut? (20%)
 • Andra egenskaper – Finns betalningsfri månad, vilka kreditupplysningstjänster används? (5%)
 • Oviktad kategori – Har långivaren t.ex fått varningar från myndigheter? Det kan dra ned det totala betyget.

Vill du ge oss feedback på våra recensioner, maila oss på [email protected]

Uppdaterad: 1 april, 2023

Vi mailar dig när nya lån utan UC kommer ut:

This field is required

Vi mailar dig direkt när nya lån kommer

Var först med att få reda på när nya lån utan UC kommer ut.

Söker du nya lån utan UC?