Sidan innehåller annonser

Lån när banken säger nej

Jämför lån som säger mer ”Ja” än ”Nej”

 • Flera långivare som säger ja
 • Lån utan UC – Trots lån trots många kreditförfrågningar
 • Svårt att få lån med många kreditupplysningar? Inte här!

No posts found

No posts found

Kan man låna pengar även fast banken säger nej?

Har du fått avslag på låneansökan? Då är du inte ensam. Men det gör det inte mindre frustrerande. Här är de vanligaste anledningarna till att du får avslag, och råd för att få lånet beviljat.

Vanliga orsaker till att banken säger nej

Har du fått avslag på din låneansökan? Då är du långt ifrån ensam. Att få avslag på en låneansökan är vanligare än du kanske tror. Men att få avslag efter avslag på låneansökan kan vara både frustrerande och jobbigt, speciellt om du inte förstår varför du får avslag. Här kan du läsa om vad du kan göra för att förbättra dina chanser att få ett lån. 

Om du fått avslag på din låneansökan ska du börja med att ta reda på varför din ansökan inte beviljats. När du vet anledningen till att du inte får godkänt är det enklare att lösa situationen.

När du vet varför långivare inte beviljar din ansökan slipper du också lägga ner onödig tid på nya ansökningar och få avslag gång på gång, utan att veta varför.

De vanligaste orsakerna till att banken säger nej är:

 • Dålig kreditvärdighet
 • Höga eller aktiva skulder
 • Låg eller ingen inkomst
 • Låga marginaler i KALP-kalkyl
 • Många betalningsanmärkningar
 • För många kreditupplysningar

Dålig kreditvärdighet

Ditt kreditbetyg är en sammanställning av kreditinformation som används för att avgöra hur troligt det är att du kan betala tillbaka lånet. 

Banker gör alltid en kreditbedömning innan de beviljar ett lån. 

För att utvärdera ditt kreditbetyg tittar banken bland annat på:

 • Din inkomst
 • Dina skulder
 • Om du har fast anställning eller inte
 • Om du har betalningsanmärkningar eller inkassoärenden.

Ge inte upp, det finns flera långivare som beviljar lån med låg kreditvärdighet.

Betalningsanmärkningar, inkassoärenden och många befintliga krediter och lån är de vanligaste orsakerna till avslag.

Höga eller aktiva skulder

Oväntade utgifter och räkningar som ligger på hög? Det händer också den bäste. Och det är inte bara en aktiv skuld hos Kronofogden som ger avslag på låneansökan. 

Räkningar som inte betalas i tid kan gå till inkasso. Enligt Svensk Inkasso fanns det under 2018 totalt 8,91 miljoner inkassoärenden i Sverige. Med andra ord, du är varken den första eller den sista.

Även om du har skulder finns det möjlighet låna med skulder från flertalet långivare.

Inkassoärenden registreras med ditt personnummer hos Upplysningscentralen. Andra kreditinformationsföretag, som Bisnode och Creditsafe, har också tillgång till informationen.

Låg eller ingen inkomst

Banker har också ett lägsta inkomstkrav. Detta varierar från bank till bank. Vissa säger 130 000 kronor, medan andra har betydligt högre inkomstkrav. Kontrollera på bankens webbplats eller kontakta dem för att ta reda på vilken gräns de arbetar med. Banker har också olika önskemål om var inkomsten kommer ifrån, om de kan godkänna pension, CSN eller en låntagare som är arbetslös.

För att få låna utan deklarerad inkomst behöver du kunna bevisa för banken att du har en inkomst.

Lågt resultat i KALP-kalkyl

KALP står för “kvar att leva på”. KALP-kalkyl beräknar din vardagsekonomiska situation. Bland annat används analysen för att bedöma om du har råd att betala dina lån och skulder. 

Nya restriktioner och rekommendationer tas ständigt fram av Finansinspektionen. Till exempel ändrade amorteringskrav för bolån över 4,5 gånger bruttoinkomst. Om detta inte går ihop i kalkylen, är chansen låg att du får ett bolån. Dessa restriktioner är framtagna för att skydda hushåll och konsumenter. 

Många betalningsanmärkningar

När en räkning blir ett inkassoärende och fortfarande inte betalas, registreras det efter en period som betalningsanmärkning hos Kronofogden. 

Enligt statistik från Kronofogden hade 397 161 svenskar betalningsanmärkning 2019, så här är också många i samma båt.

Det finns flera långivare där du kan ansöka om lån trots betalninganmärkning.

Obs: Endast inkassoärenden som har registrerats som betalningsanmärkningar räknas här. Obetalda räkningar, aktuella inkassoärenden och fall där du har ett återbetalningsavtal räknas inte.

För många kreditupplysningar

Din kreditvärdighet försämras om det tas för många kreditupplysningar på dig under en kort tid. Om detta har skett måste du vänta en period innan en ny ansökan kan göras. 

Du kan ansöka om lån trots många UC-förfrågningar, där långivaren inte räknar med antalet förfrågningar i ditt kreditbetyg.

Grundkrav för lån när banken säger nej

Banker och andra långivare har egna krav på den som får låna pengar. Men förutom dessa krav, finns det några grundkrav som måste uppfyllas av alla som vill låna pengar. Dessa är:

Grundkraven är följande:

 • Ålder: Individen måste vara minst 18 år gammal.
 • Folkbokföring: Låntagaren måste vara folkbokförd i Sverige. 
 • Personnummer: Låntagaren måste ha ett svenskt personnummer.
 • Skulder hos Kronofogden: Individen får inte ha någon aktiv skuld hos Kronofogdemyndigheten. 

Hur du kan öka dina chanser att bli beviljad lån

Det tar lite tid innan banken är villig att ta emot en ny ansökan från dig. Ibland är det 30 dagar, ibland 90 dagar. Men det kan också ta längre tid än så. Tiden kan du använda till att se över hur du kan förbättra ditt kreditbetyg.

Kontrollera sedan om din kreditpoäng faktiskt blev bättre, så att du inte behöver ansöka igen på samma grund som förra gången.

Ansök med en medsökare

Om ni två personer på låneansökan ökar dina chanser hos banken. Om din inkomst är låg eller rörlig kan en medsökande (make, sambo, vän eller familjemedlem) vara den som tippar viktskålen till din fördel. En medsökande ger också bättre lånevillkor och lägre räntor.

Undvik för många UC-förfrågningar

Undvik att många kreditvärderingar görs hos Upplysningscentralen (UC). Detta kan undvikas genom att använda en låneförmedlare, eller ansöka om lån hos en bank som gör kreditbedömning hos ett annat kreditupplysningsföretag, som Creditsafe, Safenode eller Bisnode

Avsluta onödiga befintliga krediter

Om du har en eller flera befintliga krediter så kommer det ha en väldigt negativ effekt på din kreditvärdering, och medför nästan alltid att du får avslag på din låneansökan. Försök avsluta onödiga krediter innan du ansöker om ett nytt lån.

Betala av mindre lån och krediter

Börja med att betala av mindre lån och krediter, till exempel genom att samla lån. Dina nuvarande skulder påverkar din låneansökan mycket, oavsett om du söker bolån, billån, refinansiering eller om du behöver pengar till andra ändamål. Om du har många smålån kan detta förstöra för dig, och medföra att du får avslag på din låneansökan eftersom din totala skuld är för hög.

Använd en låneförmedlare

Genom att använda en låneförmedlare som t.ex Sambla eller Lendo undviker du att många kreditvärderingar görs. En låneförmedlare tar endast en enda kreditvärdering vid varje förfrågan du skickar in. Om du istället skulle skickat in ansökan om lån till de olika bankerna individuellt skulle en ny värdering göras vid varje ansökning.

Alternativ när banken säger nej

Om en bank säger nej till en typ av lån, finns det andra alternativ fundera över. Kanske kan banken godkänna något av dessa?

Privatlån

Privatlån är alla sorters lån utan säkerhet. Det finns säkrade privatlån också, men vanligtvis menar man osäkrade privatlån när den här kategorin av lån diskuteras. 

Då privatlån erbjuds från många banker och långivare är det mycket förmånligt att använda en jämförelsetjänst för att veta vilka lån du kan ansöka om, för att inte riskera att få avslag på din ansökan. Med privatlån kan man ofta låna mellan några tusen upp till 600 000 kronor.

Bolån

Ett bolån är för de flesta det största lånet de någonsin kommer att ta. Att ansöka om bolån är en lång och komplicerad process, och för att vara säker på att få godkänt på låneansökan är det bäst att ansöka i samråd med banken. Vänd dig till ditt lokala bankkontor på någon av storbankerna, t.ex Handelsbanken, Swedbank eller SEB.

Snabblån

Ett snabblån är den enklaste och snabbaste låneformen. Ett snabblån är även känt under andra namn, som t.ex SMS-lån, mikrolån eller minilån. Med ett snabblån har du möjlighet att låna pengar utan att ställa säkerhet för lånet. Ett snabblån har oftast en kortare låneperiod och har därför en kort återbetalningstid, vilket ger dig en bättre överblick över vad lånet faktiskt kostar dig att ta. 

Vanliga frågor och svar

Finns det banker som aldrig säger nej?

Nej, det finns inte någon bank som beviljar alla lån. Detta beror på grundkraven om att låna ut pengar som finns etablerade i svensk lag.

Vilka banker har generellt hög beviljandegrad när alla andra säger nej?

Banker som generellt beviljar flest lån är privatlån med lägre lånebelopp och snabblån. Dessa inkluderar SMS-lån och onlinelån.

Uppdaterad: 30 september, 2022