2018 års uppdatering av Konsumentkreditlagen gällande snabblån

Redan 2015 påbörjades arbetet med att skärpa reglerna kring SMS-lån och snabblån på den svenska marknaden. Därför gjordes tillägg till Konsumentkreditlagen som trädde i kraft den 1 september 2018. Denna lagändring gör det säkrare för låntagare att låna och reglerar även marknaden så att det är mindre risk att hamna i en lånefälla.

Vad var det som förändrades?

I och med de nya kraven på långivare reglerades marknaden för snabblån markant. Framför allt vad gäller prissättning, räntetak och kostnader i samband med lånet, till exempel lånets uppläggningsavgift.

Sveriges regering beslutade också att införa krav på att långivare alltid måste uppge den effektiva räntan vid en låneansökan. Denna ränta ger dig en tydligare överblick på den faktiska kostnaden för lånet under löptiden. Detta är ett krav även från Konsumentverket och inkluderar även föreskrifter som följer Marknadsföringslagen.

Vad innebär räntetaket?

Innan regeländringen till Konsumentkreditlagen fanns det inget maxtak på hur hög räntan får vara. Detta skapade stora risker, framför allt för personer som redan satt i lånefällan eller hade en låg kreditvärdighet.

De nya kraven innebär att den maximala räntan som får läggas till på ett lån är 40%. Dessutom måste lån med en ränta på mer än 30% markeras som en högkostnadskredit. Detta gör det enklare att basera ditt val av lån enligt din ekonomi och budget.

Kostnaden får inte överstiga lånesumman

När du lånar får den totala summan för lånet aldrig övergå mer än det dubbla för vad du lånar. Tar du t.ex ett SMS-lån på 2 000 kr, får den totala kostnaden aldrig bli mer än 4 000 kr. Detta bakar då in ränta och avgifter. Innan den nya regeländringen fanns det inget maxtak, vilket gjorde att många var fast i lån med en effektiv ränta på flera tusen procent.

Högre krav på kreditprövning

Även innan lagändringen fanns det krav på att en kreditprövning skulle göras. Efter 2018 har dock kraven skärpts markant för att minska risken att många tar onödiga konsumentkrediter eller samlar på sig skulder som de inte behöver.

Nya krav innebär också att långivare kontrolleras mer noggrant av Finansinspektionen. Detta ger i sin tur dig som låntagare ett tryggare lånelöfte.

Vad är målet med den nya lagändringen?

Det främsta målet är att skydda svenska invånare och göra lån på marknaden mer ekonomiskt fördelaktiga. Med skärpta krav och ett schysstare villkor är det mindre risk för att du inte har råd att följa avbetalningsplanen. 

Utebliven betalning kan leda till en betalningsanmärkning, Inkasso och slutligen att ärendet hamnar hos Kronofogdemyndigheten. Vid utebliven betalning adderas också dröjsmålsränta i Sverige och detta gör den månatliga kostnaden blir väldigt stor för vissa lån.

Idag är det tryggare att ta snabblån, och det är enklare att få en tydlig överblick på vad lånet innebär för din ekonomi. Detta tack vare den nya lagändringen från 2018.

Källhänvisningar:

https://lagen.nu/prop/2009/10:242

Uppdaterad: 13 juni, 2024