Nominell ränta

Vad är en nominell ränta?

Det är den kostnad för lånet som långivaren tar ut, exklusive övriga avgifter. Det är den procentsatsen du ser i annonser, på jämförelsesajter och på långivarens hemsida, oftast skrivet med stora procenttecken. 

Nominell ränta inte samma som totala räntekostnader

Det som är viktigt att tänka på är att nominell ränta inte avser den totala räntan som du faktiskt kommer att betala. Därför är den nominella räntan bara en ungefärlig kostnad för lånet. Den nominella räntan är nästan alltid lägre än den effektiva räntan.

När används nominell ränta?

Nominell ränta ger dig enkel och snabb information och en riktlinje om vilken ränta som gäller för ett visst lån, vilket gör det lättare att jämföra olika lån. Nominella räntan är den siffra som oftast syns tydligast i exempelvis en annons från en långivare. 

Vilka lån har nominell ränta?

I princip alla lån och krediter. Oavsett om det är ett blancolån, snabblån eller bolån du ansöker om har den en nominell ränta.

Skillnad på nominell ränta och effektiv ränta

Den effektiva räntan är alla de samlade räntekostnaderna för ditt lån, alltså det som du i slutändan kommer att betala inklusive den nominella räntan. Effektiv ränta inkluderar även exempelvis uppläggningsavgiften och aviavgifterna. Långivare måste alltid specificera både nominell ränta och effektiv ränta.

Detta för att det ska bli så tydligt som möjligt för kunden vad lånet faktiskt kommer att kosta.

Vilka risker finns med nominell ränta?

Eftersom den effektiva räntan ofta nämns i det finstilta, exempelvis längst ned i en annons, finns risken att du missar vad du egentligen ska betala i räntekostnader för exempelvis ett sms-lån. Du bör därför titta på den effektiva räntan när du jämför lån och krediter. 

Om du letar efter snabblån med låg ränta har vi på Lånero listat det här.

Vad säger lagen om ränta i marknadsföringssammanhang?

Information om den totala kostnaden måste alltid finnas med i all marknadsföring och reklam enligt konsumentkreditlagen. Även i förköpsinformation kring lånet samt i låneavtalet är det viktigt att all information om räntekostnaden finns med. 

Hur räknar man ut nominell ränta?

Säg att du exempelvis lånar 150 000 kronor för att köpa möbler till din nya bostad. Ditt lån är ett privatlån med en nominell ränta på 4 %. Den nominella räntan du betalar per år blir då 0,04 x 150 000 = 7 500 kronor.

Det här är dock inte den totala (effektiva) räntan du betalar för lånet. Om man tar med i beräkningen att exempelvis aviavgift och uppläggningsavgift tillkommer, kan den totala räntesatsen på ovanstående uträkning hamna på uppemot 5 procent istället för 4 procent. 

Hur mycket får jag betala i nominell ränta på mitt lån?

Allt ifrån strax under 2 procent upp till drygt 30 procent. I Sverige råder det fri räntesättning, eftersom det inte finns något egentligt räntetak. Det möjliggör att långivare och banker själva bestämmer vad den nominella räntan på ett lån blir. 2018 infördes dock vissa begränsningar, som innebär att långivare ej får erbjuda lån med ränta på mer än 40 procentenheter över riksbankens referensränta. 

Högkostnadskrediter

Alla lån eller krediter med en effektiv ränta på 30% eller högre är vad man kallar för högkostnadskrediter, och det måste även tydligt visas hos exempelvis en jämförelsetjänst med hjälp av en varningstriangel. Det ska vara tydligt för dig som kund att det är just en högkostnadskredit du väljer och att du är medveten om de höga kostnader det kan innebära.

Effektiva räntan baseras på flera faktorer

Men även om långivare själva bestämmer räntan, baseras räntan även på dina egna ekonomiska förutsättningar och den individuella bedömning som banken eller långivaren gör på dig och din betalningsförmåga. 

Du bör även ta med i beräkningen hur länge du ska betala av på lånet och hur mycket du ska amortera varje månad för att få reda på din totala kostnad per månad för lånet.

Är nominell ränta och effektiv ränta samma sak?

Nej. Den nominella räntan är den avgift som långivaren tar ut för själva lånet. Effektiv ränta är de facto hela summan du betalar i räntekostnader inklusive övriga utgifter som uppläggningsavgift och annat.

Innebär låg nominell ränta låga räntekostnader?

Nej, inte nödvändigtvis. Det beror på hur lång låneperioden är. Vid exempelvis sms-lån med kortare återbetalningstid kan nominella räntan se låg ut vid en första titt, men den effektiva räntan beräknas på årsbasis och därför kan dina totala räntekostnader bli väldigt höga om låneperioden är kort.

Hur påverkar inflationen räntan?

Är inflationen hög så höjs riksräntan för att stabilisera ekonomin och stigande priser. Det påverkar då även räntor på lån. Hur mycket det påverkar just dig är beroende av hur mycket du lånar, vilken typ av lån du har osv.

Vad menas med realränta?

Realränta är räntan man får när inflationen räknas bort från den nominella räntan. Realräntan är alltså nominella räntan (exempelvis 5%) minus inflation (exempelvis 6%) I detta fall är alltså realräntan 5 – 6= -1% (minus 1 procent). Mer om inflation och räntor kan du läsa om hos Riksbanken.

Uppdaterad: 28 februari, 2024